Turbinka do PL

Awatar użytkownika
r2d2
Kiter
Posty: 889
Rejestracja: czwartek, 7 czerwca 2007, 00:46
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: r2d2 » poniedziałek, 21 czerwca 2010, 09:32

Kolektor wiatrowy? A tego nie znam :) ale domyślam się że chyba o taki lejek Ci chodziło tylko poziomy i węższą stroną go we wlot wetknąć - no sam nie wiem to dość ryzykowny pomysł, przeciez jak mocniej dmuchnie to może go całkiem do środka wepchnąć :) i jak go potem stamtąd wyciągniesz przez taka małą dziurkę ;)
Ale jeśli masz jakieś poważne uprzedzenia do prądu to może już lepiej klasycznym miechem kowalskim, tylko trzeba by załatwić paru chłopców wytrenowanych w tym rzemiośle (znaczy w przysiadach) u kowala przy palenisku :P Albo jakaś mała butla do nurkowania, dwa reduktory i wtedy wszystkim na lotnisku mógłbyś nadmuchać latawce i wszystkie żaby które udało by się złapać :P
Pozdro.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 czerwca 2010, 09:38 przez r2d2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PanMarcepan
Kiter
Posty: 397
Rejestracja: środa, 24 czerwca 2009, 13:58
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: PanMarcepan » poniedziałek, 21 czerwca 2010, 10:27

Tak mnie zastanawia... czemu po prostu nie zlapiecie latawki na krawedziach przy zamku i nie przebiegniecie sie kawalek? Skoro biegnac ze zwykla siatka ona sie pompuje, to i latawka powinna, a i rozgrzewke przed lataniem macie :)

Awatar użytkownika
r2d2
Kiter
Posty: 889
Rejestracja: czwartek, 7 czerwca 2007, 00:46
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: r2d2 » poniedziałek, 21 czerwca 2010, 11:18

PanMarcepan pisze:Tak mnie zastanawia... czemu po prostu nie zlapiecie latawki na krawedziach przy zamku i nie przebiegniecie sie kawalek?
To akurat jest proste jak drut, podejrzewam że nie widziałeś nigdy Venoma bo nie zdajesz sobie sprawy co wypisujesz, otóż wlot ma suwak na 50 cm i tyle da sie go na maxa rozsunąć, a cała latawka ma 1,7m szerokości i ponad 10m długości, dodatkowo ma tipy na końcach które są ponad metr od wlotu, wiec raczej nie da się z nią biegać, ale ok proponujesz jak z reklamówką nad głową, otóż skalując ja do wielkosci reklamówki z supermarketu to będzie mniej wiecej tak jakbyś chciał biegajac napompować ja przez dziurkę wielkości śliwki.
Osobiście uważam że to mało prawdopodobne nawet w przypadku reklamówki, a szmata ma o 16m2 wiecej.

Awatar użytkownika
Oster
Kiter
Posty: 104
Rejestracja: wtorek, 4 listopada 2008, 17:03
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Turbinka do PL

Postautor: Oster » wtorek, 22 czerwca 2010, 20:30

Moim zdaniem kady ARC-oholik powinien miec taki gadget.Nie tylko po to zeby pompowac latawca do startu ale rowniez po to zeby mozna go bylo napompowac w warunkach domowych,np zeby go podsuszyc albo wyczyscic.Najlepiej sprawdza sie przy starszych ARC-ach(Guerilla,Bomba,Phantom) bo tam jest tylko wlot na srodku.
Spoko robota!

Awatar użytkownika
KaLi
Kiter
Posty: 260
Rejestracja: czwartek, 5 lutego 2009, 00:27
kite: Flysurfer Speed 3 , Ozone Flow
buggy: Sexi Flexi Scout
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Gubin /Limerick ,Irlandia
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: KaLi » wtorek, 22 czerwca 2010, 21:16

Oster pisze:Najlepiej sprawdza sie przy starszych ARC-ach(Guerilla,Bomba,Phantom) bo tam jest tylko wlot na srodku.


Guilera i Bomba tak jeden suwak Phantomy były dwie wersje starsze z jednym i nowsze z dwoma

Awatar użytkownika
zgred
Ogarnięty kiter
Posty: 2184
Rejestracja: środa, 4 października 2006, 10:56
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: WPU, GPU, GSP, GD, WPU, cdn...
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: zgred » środa, 23 czerwca 2010, 00:25

r2d2

napisz od razu że u Ciebie nie wieje od dłuższego czasu i zabijając nudę wymyślasz takie rzeczy ;)

Po co pompować latawiec jak nie wieje?

Rozumiem jak sięma pompowańca - można się schronić przed deszczem ew przed słońcem

ale co można zrobic z 8-10m rosówką z materiału?

Na materac się nie nadaje zbytnio.
Kręcenie 8 12-16m latawcem kiedy nie wieje wiatr też jest mało fascynujące.
Nie kumam.

Awatar użytkownika
Oster
Kiter
Posty: 104
Rejestracja: wtorek, 4 listopada 2008, 17:03
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Ostrowiec

Re: Turbinka do PL

Postautor: Oster » środa, 23 czerwca 2010, 08:18

zgred pisze:Po co pompować latawiec jak nie wieje?

Zeby go latwiej wysuszyc w domu.
Zeby szybciej i latwiej go napompowac,w szczegolnosci starsze modele.
Ostatnio przydal mi sie taki wiatraczek kiedy pokazywalem pewnemu panu co trzeba zreperowac w moim latawcu.
Milego dnia zycze.

fando
Użytkownik zbanowany
Posty: 99
Rejestracja: wtorek, 1 czerwca 2010, 00:11
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: z nikąd

Re: Turbinka do PL

Postautor: fando » czwartek, 12 sierpnia 2010, 14:49

Tylko po co to wszystko ( sprezarka,wachlarze , turlanie sie ) skoro jak tak slabo wieje ze twinskin nie daje rady sam sie napompowac od wiatru , to znaczy ze latal tez nie bedzie zbyt dobrze .... ogólnie lepiej poczekac na normalny wiatr a nie tworzyc takie wynalazki i potem stac w miejscu z niemrawym latakiem ?

Awatar użytkownika
r2d2
Kiter
Posty: 889
Rejestracja: czwartek, 7 czerwca 2007, 00:46
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: r2d2 » sobota, 14 sierpnia 2010, 07:10

:lol: ale żeś się obudził :lol:, sens starałem się ująć wcześniej, ale zdaje się nie czytałeś tego wątku :lol:
Pozdro.

cerber
Początkujący kiter
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 30 listopada 2009, 01:07
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: cerber » sobota, 14 sierpnia 2010, 10:47

a jak idzie wypompowywanie powietrza bo to też by była dobra opcja. Przez turlanie mam już dwie łatki (3 h klejenia) więc szukam bezpieczniejszego sposobu na zwijanie (wypompowanie) latawca

Awatar użytkownika
r2d2
Kiter
Posty: 889
Rejestracja: czwartek, 7 czerwca 2007, 00:46
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: r2d2 » sobota, 14 sierpnia 2010, 15:57

Nie sprawdzałem - sprawdzę przy najbliższej okazji.
Ja po złożeniu latawki na pół zwijam go na tipach, w miarę tego zwijania powietrze stopniowo ucieka przez suwak deflate który mam na środku.
Pozdro.

Awatar użytkownika
KaLi
Kiter
Posty: 260
Rejestracja: czwartek, 5 lutego 2009, 00:27
kite: Flysurfer Speed 3 , Ozone Flow
buggy: Sexi Flexi Scout
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Gubin /Limerick ,Irlandia
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: KaLi » sobota, 14 sierpnia 2010, 17:23

cerber pisze:a jak idzie wypompowywanie powietrza bo to też by była dobra opcja. Przez turlanie mam już dwie łatki (3 h klejenia) więc szukam bezpieczniejszego sposobu na zwijanie (wypompowanie) latawca


otwierasz wszystkie możliwe suwaki i jak r2d3 pisał składasz tipy razem i zwijasz

Awatar użytkownika
r2d2
Kiter
Posty: 889
Rejestracja: czwartek, 7 czerwca 2007, 00:46
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: r2d2 » niedziela, 15 sierpnia 2010, 01:00

KaLi pisze:jak r2d3 pisał
kurna abgrejd jakiś ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 sierpnia 2010, 01:01 przez r2d2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KaLi
Kiter
Posty: 260
Rejestracja: czwartek, 5 lutego 2009, 00:27
kite: Flysurfer Speed 3 , Ozone Flow
buggy: Sexi Flexi Scout
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Gubin /Limerick ,Irlandia
Kontaktowanie:

Re: Turbinka do PL

Postautor: KaLi » niedziela, 15 sierpnia 2010, 04:40

nowszy model :P

Brodi
Kiter
Posty: 116
Rejestracja: niedziela, 29 marca 2009, 11:11
Tel.: 000 000 000
Lokalizacja: Ellesmere Port

Re: Turbinka do PL

Postautor: Brodi » sobota, 2 lipca 2011, 16:46

czytam ten temat i wyciągam takie wnioski:

-maszynka przydaje się jak najbardziej do dmuchania w warunkach domowych
( możesz spokojnie przejrzeć latawiec, ewentualnie podsuszyć )

-w warunkach słabego wiatru dopompowany na maxa maszynką latawiec łatwiej wzbić w powietrze i nie trzeba kręcić ryzykownych ósemek (ryzyko cukierka lub wywinięcia na drugą strone) aby dopompować w powietrzu

-w warunkach zbyt mocnego wiatru na plaży dmuchamy taką maszynką zamykamy wlot i już nam piaseczek nie naleci

po co stać na spocie jak jest słaby wiatr? moja odp brzmi , a co ja poradzę że słaby wiatr , lepszy słabszy niż wcale :P

jak najbardziej polecam to urządzonko ARCocholikom


Wróć do „Akcesoria”